МУН Одбор

Са сигурношћу можемо да кажемо да су активности на које се највише поносимо управо учешћа на домаћим и иностраним конференцијама међународног типа, попут симулација рада органа Уједињених нација. Ове Модел ОУН конференције окупљају изузетно велики број младих и амбициозних људи из најразличитијих културолошких позадина отворених за студенте свих светских Универзитета.

У питању су најбољи студенти свих академских бранши, заинтересовани за међународно право и дипломатију. Они су прави пример вредних ентузијаста, спремних да прошире своје видике, поделе своје знање и раде на остварењу идеја у циљу напретка друштва у којем живимо. Ови млади људи су творци будућности дипломатских односа и са изузеном радошћу можемо да кажемо да су наши чланови узели учешће у многобројним конференцијама овог типа које су организоване у такмичарском духу. Наши чланови учествовали су не само као део организационог и волонтерског тима, већ и као председавајући у комитетима Уједињених нација, па све до учествовања у виду делегата и представника одређених држава. Вредан рад и посвећеност увек су били награђивани бројним одликовањима и наградама за најбоље делегате урученим нашим члановима по завршетку конференција. Имајући у виду многобројне конференције у блиској будућности, ово су неке на којима смо до сада имали своје представнике:

 1. Харвардски модел Уједињених нација (Harvard World Model UN) 2014, Брисел, Белгија
 2. Београдски модел Уједињених нација (BIMUN) – 2014, 2015, 2016, 2017
 3. Београдски модел Европске уније (BEUM), 2015
 4. Симулација рада Канцеларије Уједињених нација за питања дроге и криминала (UNODC) 2015, Правни факултет универзитета у Београду, Србија
 5. MUNSC Salient 2015, 2016, 2017 – Љубљана, Словенија
 6. ThessisMUN 2016, Солун, Грчка
 7. Students’ Model UN 2016, Бањалука, Република Српска, Босна и Херцеговина
 8. MOSTIMUN 2016, Мостар, Босна и Херцеговина
 9. ZAGiMUN, 2016, Загреб, Хрватска
 10. MUNLawS 2016, Правни факултет, Љубљана, Словенија
 11. SMUN 2016, Стокхолм, Шведска
 12. BiaMUN 2017, Бјалисток, Пољска
 13. AixMUN 2017, Екс ан Прованс, Француска
 14. GMUN 2017, Edhec Business School, Ница, Француска
 15. MUNOTH 2017, Хаг, Холандија

 

Учесници горе поменутих конференција нису само студенти, већ и бројни еминентни стручњаци у области међународних односа, међународног права, дипломатије и привреде. На свакој од ових конференција организоване су панел дискусије у сврху размене знања и искуства са учесницима. Овакав вид дискусије пружа јединствену прилику за размену мишљења на веома високом и стручном нивоу и од изузетне је користи за даљи академски развој наших чланова. Поред знања, искуства и корисних савета које смо добили, могућност да будемо део горе наведених међународних конференција донела је Клубу за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду погодност да оствари сарадњу са организаторима ових догађаја – факултетима, студентским организацијама, удружењима за Уједињене нације. Успостављање сарадње ради организовања међусобних студијских посета на матичним факултетима, пројеката за чланове удружења, припрема и тренинга заједничких делегација за учешће на међународним конференцијама,  организовање трибина, предавања, панел дискусија, симулација и стручних путовања је од великог значаја за развој нашег Клуба.

Током вишегодишњег учешћа на БИМУН конференцији, освојили смо бројне награде представљајући додељене државе и стављајући се у улогу младих дипломата. Ступили смо у контакт и остварили успешну дугогодишњу сарадњу са Удружењем за Уједињене нације Србије, слушали смо инспиративне говоре нашег истакнутог дипломате при Уједињеним нацијама, амбасадора Драгана Жупањевца, генералног секретара Националне комисије за сарадњу са Унеском, Јасмине Станковић Татарац и сталне координаторке Уједињених нација у Србији, Ирене Војачкове Солорано.

Истакнути панелисти на Београдском моделу Европске уније, попут шефа преговарачког тима Србије за придруживање Европској унији, Тање Мишчевић, амбасадора Словачке у Србији, Њ.Е. Дагмар Репчекове, директора Канцеларије Светске банке у Србији, Тонија Верхеијена, дипломата и представника невладиних организација, продубили су наше знање у области функционисања Европске уније, процеса интеграције и поделили са нама мишљења о потенцијалним видовима решавања европске кризе.

Прилика да учествујемо нa MUNSC Salient конференцији и MUNLawS конференцији омогућила нам је да успоставимо дугорочну сарадњу са Удружењем за Уједињене нације Словеније, Факултетом друштвених наука у Љубљани, Правним факултетом у Љубљани и Студентским друштвом за међународне односе “Globallis”. Имали смо част да чујемо говоре Њ.Е. др Милана Брглеза, председника Народне скупштине Републике Словеније и заменице регионалног представника UNHCR-a за централну Европу, Керолин Ван Бјурен. Током округлих столова и панел дискусија са студентима, обратили су нам се амбасадори Сједињених америчких држава, Словачке, Мађарске, Румуније, Ирске, Швајцарске и Немачке у Словенији, чланови Европског парламента, дипломате Министарства спољних послова Словеније и бројни професори.

Такође бисмо истакли да смо 2015. године на Правном факултету самостално организовали симулацију рада Канцеларије Уједињених нација за питања дроге и криминала (UNODC) за наше чланове. Симулацији је претходило исцрпно предавање Милоша Стојановића, руководиоца регионалног програма UNODC у Србији, који нас је ближе упознао са радом и иницијативама ове канцеларије  Уједињених нација.