У среду, 6. марта 2019. године, Њ.Е. Алона Фишер-Кам, амбасадорка Израела у Србији, посетила је Правни факултет Универзитета у Београду где је одржала интерактивно предавање на тему “Држава Израел – 70 година, достигнућа, изазова и могућности”.

Такође, том приликом одржан је и састанак у деканату Правног факултета Универзитета у Београду, коме су присуствовали Њ.Е. гђа Фишер-Кам, декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Зоран Мирковић, продекан за наставу проф. др Бојан Милисављевић, продекан за финансије проф. др Татјана Јованић, продекан за научни и стручни рад проф. др Марко Ђурђевић и проф. др Борис Беговић. Састанку су присуствовале и председница Клуба за Уједињене нације Сара Петровић, као и генерални секретар Клуба за УН, Теодора Вишњић. Њ.Е. гђа Фишер-Кам је током састанка разговарала са присутнима о могућој будућој сарадњи факултета и израелских академских институција. Такође, Њ.Е. је представљен и кратак историјат факултета, као и све актуелности.

Само предавање је било интерактивног типа, те су студенти имали прилику да постављају питања и дају своје коментаре на веома исцрпно, занимљиво и информативно предавање Њ.Е. Амбасадорка је представила тему на веома систематичан и занимљив начин, дотичући многе актуелне проблеме, као и истичући досадашња достигнућа Израела. Почевши са прегледом региона у коме се Израел налази, Њ.Е. је тако увела присутне у тему односа Израела и њихових суседа, уз референце на многе досадашње проблеме у односима, али уз веома позитиван став да Израел предузима важне кораке ка помирењу, стабилности и безбедности у региону. Такође, Њ.Е. је нагласила важност тога што је, упркос нестабилности у региону, Израел успева да одржи ниво демократије на завидном нивоу у односу на регион. Поврх тога, Њ.Е. је упознала присутне с начином на који функционише израелски парламент, с његовим саставом и будућим изборима који предстоје у Израелу, уз напомену на све могуће промене у политици Израела као последице истих, тема за коју су и студенти били веома заинтересовани у каснијем делу интерактивног предавања.

Најзад, амбасадорка је присутнима и укратко представила појам израелске Повеље независности, њене улоге као Устава Израела, као и одређена мишљења судија Врховног суда. Поред политичких тема, географског и историјског приказа региона, актуелних проблема и могућих путања ка њиховом решавању, Њ.Е. је говорила и о сарадњи Израела и Србије у области инвестиција, напомињући да су израелски привредници интензивније започели своје инвестиције у Србији још 2000. године. Амбасадорка је истакла како је близина, као и сличан менталитет Израела и Србије управо оно што олакшава пут израелских инвестиција у Србији, уз предвиђања да ће се пријатељски односи наставити. Напоменуто је и да је у децембру 2017. године прослављено 25 година дипломатских односа Израела и Србије.

На самом крају предавања, у виду одговора на једно од многих питања учесника, Њ.Е. је нагласила важност добрих односа Уједињених нација и Израела, као и наду да ће се убудуће став неких држава модификовати, како би се достигла права једнакост чланица УН-а. Поред велике захвалности Амбасади Израела у Београду, Њ.Е. гђи Алони Фишер-Кам, као и свим запосленима који су омогућили да ова посета протекне у најбољем реду, овим путем се захваљујемо и нашем Одбору за дипломатске посете који је организовао и омогућио ово предавање, посебно Ненаду Станикићу. Такође, хвала свима који су присуствовали овом предавању и видимо се на будућим дипломатским посетама и предавањима!