Klub za Ujedinjene nacije PFUB s ponosom Vam prenosi vest o eminentom alumnisti Kluba prof. dr Jovanu Kurbaliji!

Dr Jovan Kurbalija, nekadašnji srpski diplomata, osnivač i direktor Diplo fondacije i Ženevske Internet platforme, imenovan je za izvršnog direktora Sekretarijata i člana Visokog saveta za digitalnu saradnju koji je 12. jula 2018. godine osnovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš.

Savet je osnovan kako bi davao preporuke o tome kako ojačati međunarodnu saradnju u digitalnom dobu. Glavni cilj rada Saveta je ostvarivanje promena koje digitalne tehnologije omogućavaju u osnaživanju pojedinaca i društava širom sveta, uz bezbednost od rizika i neželjenih posledica digitalizacije.

Savetom će predsedavati Melinda Gejts, suosnivač fondacije Bil i Melinda Gejts, i Džek Ma, osnivač Alibaba grupe. U radu Saveta će učestvovati 20 renomiranih stručnjaka – ministara i lidera iz vladinog i privrednog sektora, akademije, civilnog društva i stručne zajednice, među kojima i jedan od otaca Interneta, Vina Serf.

Najavljujući osnivanje Saveta, generalni sekretar Gutereš je izjavio: “Opseg, rasprostranjenost i brzina promena koje omogućavaju digitalne tehnologijesu bez presedana, ali postojeći načini i nivoi međunarodne saradnje u ovom domenu nisu dorasli izazovima koje proces digitalizacije nosi sobom.”

Profesor Kurbalija je pionir u oblasti sajber diplomatije od 1992. godine. Svojim višegodišnjim istraživanjem ove oblasti, dr Kurbalija je postavio okvir za dalja proučavanja i diskusiju o regulativi i uticaju Interneta na diplomatiju, i međunarodnih odnosa na Internet, zbog čega je imenovan za zvaničnog (exofficio) člana Visokog saveta i izvršnog direktor Sekretarijata Saveta.

* * *

Zvanično saopštenje Ujedinjenih nacija dostupno je putem sledećeg linka:

https://www.un.org/press/en/2018/sga1817.doc.htm

Dodatni izvori informacija:


Fotografija: Prijem članova Kluba za UN u sedište Diplo fondacije u Ženevi i predavanje prof. Jovana Kurbalije u aprilu 2018. godine.