Клуб за Уједињене нације ПФУБ с поносом Вам преноси вест о еминентом алумнисти Клуба проф. др Јовану Курбалији!

Др Јован Курбалија, некадашњи српски дипломата, оснивач и директор Дипло фондације и Женевске Интернет платформе, именован је за извршног директора Секретаријата и члана Високог савета за дигиталну сарадњу који је 12. јула 2018. године основао генерални секретар Уједињених нација, Антонио Гутереш.

Савет је основан како би давао препоруке о томе како ојачати међународну сарадњу у дигиталном добу. Главни циљ рада Савета је остваривање промена које дигиталне технологије омогућавају у оснаживању појединаца и друштава широм света, уз безбедност од ризика и нежељених последица дигитализације.

Саветом ће председавати Мелинда Гејтс, суоснивач фондације Бил и Мелинда Гејтс, и Џек Ма, оснивач Алибаба групе. У раду Савета ће учествовати 20 реномираних стручњака – министара и лидера из владиног и привредног сектора, академије, цивилног друштва и стручне заједнице, међу којима и један од отаца Интернета, Винa Серф.

Најављујући оснивање Савета, генерални секретар Гутереш је изјавио: “Опсег, распрострањеност и брзина промена које омогућавају дигиталне технологијесу без преседана, али постојећи начини и нивои међународне сарадње у овом домену нису дорасли изазовима које процес дигитализације носи собом.”

Професор Курбалија је пионир у области сајбер дипломатије од 1992. године. Својим вишегодишњим истраживањем ове области, др Курбалија је поставио оквир за даља проучавања и дискусију о регулативи и утицају Интернета на дипломатију, и међународних односа на Интернет, због чега је именован за званичног (exofficio) члана Високог савета и извршног директор Секретаријата Савета.

* * *

Званично саопштење Уједињених нација доступно је путем следећег линка:

https://www.un.org/press/en/2018/sga1817.doc.htm

Додатни извори информација:


Фотографија: Пријем чланова Клуба за УН у седиште Дипло фондације у Женеви и предавање проф. Јована Курбалије у априлу 2018. године.