Kлуб за Уједињене нације изузетно je почаствован што је био део организације “TEDxPlaceDesNationsWomen” конфереције и њеног дирекног преноса из Палате нација, седишта Уједињених нација у Женеви, 6. децембра у Kонференцијској сали Правног факултета Универзитета у Београду!

Захваљујемо се представнику Уједињених нација, помоћнику координатора развојног програма УН, г. Денису Шлепи (Dennis Schleppi) и асистенткињи на Катедри за теорију, социологију и филозофију права, гђи. Валерији Дабетић што су заједно са председницом Клуба за Уједињене нације, Саром Петровић, свечано отворили овако важан догађај!

УН Женева, Високи комесеријат УН-а за избеглице (UNHCR) заједно са великим бројем тела УН-а и других институција, били су организатори трећег “TEDx” догађаја – “TEDxPlaceDesNationsWomen” – у свечаној Сали за Људска права и Алијансу цивилизација у Палати нација.

Тема овогодишњег издања била је „Оснаживање“ – инспирисана годином коју су обележиле многе позитивне промене на пољу оснаживања жена и равноправности полова.
Веома инспиративних 11 говорника поделило је са нама своја лична искуства, изазове са којима су се сусретали и начине на које су успевали да превазиђу све препреке на путу до успеха, како личног, тако и на њиховом доприносу да свет око нас буде боље место за живот. TEDx говори имају дугу традицију преношења “идеја вредних ширења”, тако смо и овог пута кроз личне примере слушали како су се говорници суочавали са проблемима које данашњица још увек носи а чија решења су нам неопходна зарад напретка цивилизације. Имали смо прилике да чујемо како постати социјални предузетник и својим радом помоћи младима, колико је отежан живот апатрида, са каквим изазовима у образовању се суочавају апатриди и избеглице, на који начин треба да се приступа темама које су табу а још увек репрезентују део политике према женском телу – попут гениталног сакаћења, као и о многим другим темама које су се тицале пословног и друштвеног аспекта оснаживања жена.

Част нам је што смо били једина студентска организација са ових простора која је у сарадњи са Уједињеним нацијама преносила ову едицију TEDx-a и надамо се да ће свима послужити као инспирација да се овакви догађаји организују и чешће!