Никола Петровић, почасни члан Клуба за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду, изабран је за омладинског делегата Републике Србије при Уједињеним нацијама и саветника за питања младих при Сталној мисији Републике Србије при УН-у. У оквиру једногодишњег мандата,Никола ће учествовати у раду Трећег комитета Генералне скупштине УН и узеће учешће у раду Омладинског форума Екосока у Њујорку, као и у Савету за људска права у Женеви.

Министарство спољних послова  и Министарство омладине и спорта су прошле године на иницијативу Удружења за УН Србије препознали значај креирања механизама који ће омогућити младима да се укључе у процесе доношења одлука од значаја за целокупно друштво, а не само у рад органа који се баве питањима младих, и тако обезбедили институционални оквир и финансијска средства за омладинске делегате Србије.

Никола Петровић је 5. октобра одржао говор у Генералној скупштини УН где је истакао изазове са којима се млади у Србији суочавају и напоре које је Влада уложила како би побољшала положај младих. Никола је као посебно достигнуће и својеврсно признање српске омладинске политике истакао град Нови Сад који је изабран за Омладинску престоницу Европе 2019. године.

Поред учешћа у раду Генералне скупштине,  омладински делегати Србије су имали прилике да присуствују седницама Савета Безбедности УН, као и радној групи за израду нацрта Резолуције о спречавању трговине органима. У периоду пре и после седница органа УН, српски омладински делегати су присуствовали бројим догађајима који су организовале државе чланице УН које спроводе пројекте оснаживања младих, где су имали прилику да размене искуства и примере добре праксе са колегама из целог света.

Клуб за Уједињененацијеје веома поносан што је један од наших чланова постигао такво достигнуће. Сигурнисмода он представља младе изсвојеземље с великим знањем и достојанством, и желимо му срећуу даљојкаријери.

* Фотографија Омладинских делгата са Генералним секретаром Уједињених нација Антонијем Гутерешом.

Никола Петровић, други ред, други с лева на десно.