Иако је резолуција УН усвојена 22. априла 2010. године, овај датум је први бут био обележен много раније, 1970 године. Годину дана раније, 28. јануара 1969. дошло је до огромног изливања нафте у море на обали Санта Барбаре, Калифорнија, убијајући хиљаде маринских животиња. Овај догађај подстакао је тадашњег сенатора Гејлорда Нелсона на акције које су имале за циљ смањење људског ефекта на климу и животну средину. Двадесетдругог прила 1970. године одржао је информативни говор за грађане. Током тог митинга се окупило око 20 милиона људи, уклјучујући студенте, ученике, грађане из различитих заједница и активистичке групе. Одржана је мирна демонстрација како би се протестовало против еколошких злочина, изумирања врста, глобалног загревања и сличних проблема. Овај револуционарни догађај отворио је пут за успостављање многихеколошких закона и стварања организација са идејом да се природа сачува и очува за наредне генерације.

У фебруару 1971. године тадашњи  Генерални секретар Уједињених нација У Тант прогласио је пролећну равнодневницу (20. март) као датум који УН обележава али је он касније ипак промењен на 22. април. Иако 22. април као дан приоде данас обележавају две другачије организације УН под називом ”The MotherEarthDay”и Mреже Дана Планете Земље од називом ”The EarthDay”, неоспорно је да је циљ исти.

Важни историјски моменти:

  • УН конференција из 1972. године у Стокхолму означила је почетак подизања глобалне свести о међузависности људи и других врста на планети као и успостављање Светског дана екологије (05. јун) и почетак УН-овог Еколошког програма. Сви линкови до pdf фајлова извештаја налазе се на крају текста.
  • Током Недеље земље 1990. године поводом прославе 20 година обележавања 22. априла организована је експедиција на врх Монт Евереста под називом ”Интернационални успон за мир” Ово је био битан историјски моменат још и зато што је ово био први пут да су се алпинисти из Сједињених Америчких Држава, Совјетског Савеза и Кине удружили заједно на неку планину, а камоли на Монт Еверест. Планинари су се јавили уживо са експедиције путем сателитског телефонског позива тадашнјем председнику Џорџу Х.В. Бушу и Едварду Фурии, организатору прославе годишњице Дана планете Земље. Хиљаде људи окупило се овог дана у Џорџији, Вашингтон, крај реке Колумбија. Џим Витакер, амерички алпиниста је током позива изразио своју подршку за светски мир и посвећивање пажње еколошким проблемима. Алпинисти су у овој експедицији са помоћним групама током пута успели да сакупе преко две тоне ђубрета које су ранији планинари оставили за собом. Више о овом догађају можете видети у приложеним новинским чланцима,(1)и (2). Овај догађај подигао је светску свест о рециклирању и усмерио пут ка конференцији у Рио де Жанеиру 1992.
  • јуна 1992. године у Рио де Жанеиру на конференцији Уједињених нација преко 178 влада прихватило је Декларацију о екологији и развоју и Изјаву принципа о одрживом упраљању шумама..
  • Дан планете Земље 2000. године био је значајан због употребе интернета као средства промовисањапо први пут од настанка догађаја.
  • Генерална скупштина је 2005. прогласила 2008. годину као Интернационалну годину планете Земље, истичући важност едукације о природним наукама и изграђивања научне заједнице као нужних за одрживи развој.
  • Генерална Скупштина 2009. године успостављанови датум обележавања дана планете Земље за 22. април под називом ”International Mother Earth Day”.
  • Конференција Уједињених Нација о одрживом развоју (Rio+20) одржала се у Рио де Жанеиру 2012. године. Резултат је био политички документ који садржи јасне практичне мере за имплементацију одрживог развоја. Донета је одлука о развоју Циљева одрживог развоја (Sustainable Development Goals (SDGs)) који ће се наградити на Миленијумске развојне циљеве (Millennium Development Goals) који ће се уклопити са планом развоја за период након 2015. године.
  • априла 2016. године потписан је Париски споразум, усмерен ка контролисању емисције гасова стаклене баште од стране чланица потписница. Споразум има за циљ одржавање повећања просечне температуре испод додатних 2°С у односу на прединдустријски период и са циљем да се разлика спусти на 1,5°С. 2017. године САД су повукле чланство у Париском Споразуму, истичући да су ефекти климатских промена ”преувеличани”.

Уједињене нације као и сви љубитељи и поштоваоци природе данас се суочавају са горућим проблемима попут глобалног загревања, климатских промена и загађења пластиком. Проблеми су међусобно повезани и за њихово решење биће потребне корените промене како у свести појединаца тако и у генералном функционисању економије упоредо са циљем остварења одрживог развоја. Велики проблем лежи и у недостатку образованости становништва о величини постојећих проблема и ургентности да се они реше.

Свако од нас може допринети промени и то ћемо пре свега учинити одговорним односом према простору у коме живимо. Потребно је променити свакодневне навике које штете природи (непосредно и нама самима) и прећи на опције које су више еколошки позитивне. За сваког правника, као и сваког грађанина који жели да активно учествује промени постојећег проблема у свом окружењу, сматрам да је нужно да буде информисан о активностима организација које се баве екологијом, ту укључујући и Уједињене Нације као есенцијалани фактор.

Више о томе како су Уједињене Нације укључене у програм борбе за очување екосистема можете сазнати овде, такође, овдеможете погледати Годишњи извештај за 2017. годину који је саставио UN Environment.Занимљиви кратки филм можете видети овде и овде можете наћи корисне сајтове везане за прославу дана Мајке планете Земље.

Извештај са УН-ове конференције 1972. године  у Стокхолму.

Декларација о екологији и развоју из Рио де Жанеира 1992. године

Резолуција усвојена од стране Генералне Скупштине 22. априла 2009. – Светски дам Мајке Планете Земље

План конференције Уједињених Нација о одрживом развоју (Rio+20), 2012

УСВАЈАЊЕ ПАРИСКОГ СПОРАЗУМА, 2016

Извори:

https://www.un.org/press/en/2009/ga10823.doc.htm

http://www.un.org/en/events/motherearthday/index.shtml

https://www.worldatlas.com/articles/why-and-when-is-international-mother-earth-day-celebrated.html

https://www.earthday.org

https://news.google.com/newspapers?nid=4oJvMfeQlr8C&dat=19900423&printsec=frontpage

https://www.nytimes.com/1989/11/12/business/the-business-of-earth-day.html?pagewanted=all

http://www.thisdayinworldhistory.com/february-26-1971-secretary-general-of-the-united-nations-u-thant-proclaims-the-vernal-equinox-as-the-earth-day/

https://www.raptim.org/12-inspiring-websites-celebrate-mother-earth-day-2018/

Аутор: Антонија Радуловић