Први  пут у историји, студенти Правног факултета Универзитета у Београду имали су прилику да од 20. до 26. априла  2018. године, похађају семинар у европском седишту Уједињених нација као и другим међународним организацијама у Женеви. Клуб за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду имао је ту част и задовољство да омогући студентима да пристуствују на чак седам предавања у три међународне организације, као и  у Мисији Републике Србије при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви. Искључиво за наше студенте, говорило је чак дванаест еминентних предавача, стручних у различитим областима које се тичу међународног права, међународних односа, дипломатије и сличних тема.Укупно је у програму учествовало четрдесет и пет студената Универзитета у Београду од којих је тридесет са Правног факултета, што је једна од највећих група студената која је похађала ову врсту семинара.

Семинар је почео предавањем у Палати нација, које је одржао господин Лука Брант (Luc Brandt), специјални саветник при Високом комесаријату Уједињених нација за избеглице (UNHCR). Господин Брант је говорио о активностима Високог комесара за избеглице и предочио нам је примере из праксе којима нам је омогућио ближи увид у Комесаријата.

Након тога је уследило предавање о активностима Институтa Уједињених нација за истраживање у области разоружања (UNIDIR). Госпођица Јасмин Афина (Yasmin Afina),  асистент на програму за безбедносна питања у настајању и господин Себастијан Вилкин (Sebastian Wilkin), асистент на програму за конвенционално оружје поделили су са нама информације о раду у овом Институту и упутили нас на многобројне праксе и могућности за младе.

Треће предавање тицало се система фунционисања Организације Уједињених нација у оквиру којег смо дошли до теме будућих неопходних реформа ове универзалне међународне организације. У непосредном дијалогу о томе смо разговарали са госпођом Амном Смаилбеговић и госпођом Катарином Фегли (Catherine Fegli) из Канцеларије Уједињених нација у Женеви (UNOG).

Последње предавање тога дана у Палати нација за наше студенте било је најинспиративније и најзанимљивије. Имали смо ту част да нас дочека госпођа Драгана Корљан, службеник и координатор при Одељењу за специјалне процедуре у Савету за људска права (OHCHR). Поред тога што је госпођа Корљан алумниста нашег факултета, највеће одушевљење је био њен непосредни приступ студентима, јер је врло oтворено поделила своја многобројна искуства која је стекла током своје досадашње богате каријере.

Наредни дан у европском седишту Уједињених нација почео је предавањем господина Хорхеа Галинда (Jorje Galindo) који нам је говорио о раду Међународне организације за мигарције (IOM). То је уједно било и последње предавање у Палати нација за студенте Универзитета у Београду, након чега су уследила предавања у другим међународним организацијама.

Посета Дипло Фондацији са једним од седишта у Женеви и разговор са оснивачем и  директором Дипло Фондације, нашим еминентним стручњаком професором Јованом Курбалијом, који поред тога што је и дипломирани правник Београдског универзитета, такође је и алумниста Клуба за Уједињене нације Правног факлутета Универзитета у Београду. Предавање у којем је учествовала и др Стефани Борг Псаила (Stephanie Borg Psaila), директорка одсека за дигиталну политику и асистенткиња професора Курбалије, највише се тицало утицаја интернета и модерних технологија на међународно право и дипломатију.

Након тога, наши студенти су посетили седиште Светске трговинске организације (WTO) које се налази недалеко од Палате нација. Уз веома пријатан дочек дискутовали смо са господином Фернандом Пучолом (Ferdinand Puchol) о историјату, функционисању и раду Светске трговинске организације. Такође смо разговарали о процесу приступања Републике Србије овој организацији, која је поред Босне и Херцеговине и Белорусије једна од три европске државе које још увек нису приступиле Светској трговинској организацији.

За крај боравка српских студената у Швајцарској Конфедерацији, организован је пријем у Мисији Републике Србије при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви. Уз веома леп дочек од стране првог саветника амбасадора г. Владана Лазовића, другог секретара г. Данка Јовановића и трећег секретара г. Милоша Ђурђевића имали смо прилику да дискутујемо о положају Републике Србије у сфери међународних односа, њеном учешћу  у раду многобројних међународних организација као и о будућности дипоматије у светлу актуелних дешавања.

Студијско путовање су организовали и студенте предводили чланови управног одбора Клуба за Уједињене нације, председница Сара Петровић, заменик председника Немања Безаревић и члан надзорног одбора Милена Николић,  док је представник Правног факултета била асистенткиња на предмету Основи социологије права, г-ђа Валерија Дабетић. У самој организацији семинара веома су нам помогли асистент Драган Живојиновић са Факултета политичких наука и професорка Ивана Крстић са Правног факултета Универзитета у Београду. Званични фотограф овог стручног усавршавања била је Јована Малиновић, председница Одбора за маркетинг и промоцију Клуба за Уједињененације.

Први пут, али надамо се не и последњи, заједно са својим колегама, на семинару у Уједињеним нацијама као и другим међународним организацијама и у посети Мисији Републике Србије при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама са седиштем у Женеви учествовало је укупно двадесет и четири члана Клуба за Уједињене нације Правног факултета Универзитета у Београду: Сара Петровић, Немања Безаревић, Милена Николић, Филип Симовић, Сандра Живковић, Јована Малиновић, Ненад Владић, Немања Војиновић, Михаило Марковић, Ана Весић, Теодора Вишњић, Сања Петровић, Сања Ђукановић, Урош Анђелковић, Милош Димић, Маша Лопушина, Алекса Петровић, Александар Остојић, Ален Драгин, Елена Митаноски, Сандра Крстајић, Соња Баџа, Денис Кнежевић и Катарина Мајски.

 

Извештај писала:

Сара Петровић, Председница Клуба за Уједињене нације

Правног факултета Универзитета у Београду

 

Април, 2018.