Међународни дан свести о минама и демонтирању

Осмог децембра 2005. године на седници Генералне скупштине Уједињених нација усвојен је нови датум и тиме озваничена борба са уклањањем експлозива у ратним и постратним подручјима, тиме  наглашавајуци величину проблема с којим се боримо. На седници је одлучено да се упути позив и подстакну државе погођене ратом, у којима мине представљају озбиљну опасност по животе и здравље цивила, као и по економски и друштвени развој нација на националном и локалном нивоу, да наставе са радом и развојем механизама на пољу решавању тог проблема уз помоћ Уједињених нација и осталих међународних релевантних организација.

Морамо истаћи да се борба на овом фронту води далеко дуже, од самог 8.12.2005. године. Већ 20 година уназад на овом проблему активно ради УНМАС (United Nations Mine Action Service ). УНМАС има за најважнију улогу чување људских живота, помоћ и подршку у спровођењу и примени мисија које врше Уједињене нације, као што су достављање хуманитарне помоћи, заштита цивила, подржавање враћања избеглица и расељених лица у своје старе домове, омогућавање спровођења хуманитарних активности и оних које помажу при опоравку друштва и појединаца, као и да се залаже за примену међународног хуманитарног права и људских права.

Величину овог датума и ове борбе видимо и у ставу Генералног секретара Уједињених нација, Антониа Гутереса, који је изјавио да је у данашњем свету управо борба против мина конкретан корак ка миру, и повратак нормалном животу после рата.

Да бисмо могли да разумемо шта све обухвата рад Уједињених нација и шире међународне заједнице на овом плану, у овом случају треба да се осврнемо лингвистици. Наиме, у енглеском језику се користи термин „Mine Action“, у оквиру самог назива који гласи „International day for mine awareness and assistance in mine action day“. Иако је у домаћем језику превод другог дела назива „демонтирање“, „Mine Action“ обухвата више од тога. Поред уклањања нагазних мина и других преосталих експлозива, у „Mine Action“ убраја се и обележавање и ограђивање опасних подручја, као и помоћ жртвама, затим учење људи како да остану сигурни у неочишћеним областима, залагање за свеобухватно прихватање међународних уговора у вези мина, преосталих експлозива као и жртава истих, и уништавање мина које су сакупиле владе дрзава и невладине наоружане групе. Када говоримо о уништавању сакупљених експлозива, важно је напоменути и Конвенцију о забрани нагазних мина из 1997. године.

И поред свих акција и година борбе, и даље је овим проблемом и свакодневном претњом погођено преко 70 земаља света, са 20 000 жртава годишње пријављених 2005. године, када је 08. децембар прогласен за Дан борбе и подизања свести поводом овог проблема. Од тада је број жртава драстично смањен, међутим идаље није решен, посебно са ратовима који су потом дошли и идаље трају.

Тема којој је посвећена 2018. година је унапређивање заштите, мира и напретка.

Подизање свести и залагање за борбу против коришћења оваквог оружја, за његово уништење и очување сигурности цивила је изузетно битна за нас као подручје које се још увек опоравља од рата који нас је захватио у последњој деценији прошлог века, али и због наше историје као и културе и свести која треба да се гаји и развије.

Необична чињеница је та да, и поред тако блиске и болне прошлости, о теммама као што је ово нема довољно разговора, а такође код нас овакав вид акција није довољно промовисан. Помоћ Уједињених нација на овом пољу јесмо добили, а идаље сами спроводимо акције. Ипак, све до сада предузето није успело да отклони болне последице.

Прошле године 4.4. Директор Федералне управне цивилне заштите Босне и Херцеговине, Фахрудин Солак изјавио је да је Босна једна од земаља у свету најзагађенијих минама, са 1000 км2 под минама, а да од њих људи идаље страдају.

Центар за разминирање Републике Србије у извештају за 2017. годину, навео је као последњу акцију завршено разминирање у Ћуприји.

Поред одличног рада служби на уклањању мина, како код нас тако и широм света, овај дан заиста треба узети у обзир и искористити оно што и његов сам назив каже, а то је подизање свести. Такође, изузетно је битно говорити о конкретним проблемима с којима се сусрећу  подручја погођена ратом, која и после завршених оружаних сукоба, трпе жртве, чинећи да рат није завршен. Тиме што је рат званично окончан не значи да и даље нема жртава као последица. На ово можемо надовезати и чињеницу да је Република Србија после бомбардовања 1999. године, загађена уранијумом, и да је после поменутих ратова још увек на десетине хиљада расељених лица са нерешеним статусом. Циљ обележавања овог дана је подизање свести, образовање, предузимање корака не само од стране међународних заједница и влада дрзава, већ и свих нас појединачно. После рата, хероји се заборављају, погођени не виде, о жртвама се скоро и не прича, последице се такорећи игноришу. Поред развијања мира и односа страна у конфликту, морамо се осврнути на унутрашњост наших друштава, на људе, земљиште, напредак, освешћивање постојећих проблема.

Поновимо речи Генералног секретара УН ’’Подстичем све владе држава да омогуће политичку и финансијску подршку за наставак борбе против мина, где год је то потребно. У нашем немирном свету, ова борба је конкретан корак ка миру’’.

Извори:
http://www.un.org/en/events/mineawarenessday/
http://www.un.org/en/events/mineawarenessday/background.shtml
http://www.un.org/en/events/mineawarenessday/sgmessage.shtml
https://www.timeanddate.com/holidays/un/mine-awareness- day
http://www.mineaction.org/issues
http://www.mineaction.org/news
https://www.una.org.uk/get-involved/learn- and-teach/international- days/mine-awareness- day
https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2017/04/269450.htm
https://globaldimension.org.uk/event/international-day- for-mine- awareness-and- assistance-in- mine-action/2018- 04-04/
https://unisfa.unmissions.org/international-day- mine-awareness- and-assistance- mine-action
https://www.wtv.ba/medunarodni-dan- borbe-protiv- mina/
http://europa.ba/?p=19048
https://www.bljesak.info/vijesti/flash/zivimo-s- minama-a- od-mina- se-i- dalje-strada/192959
http://www.czrs.gov.rs/lat/arhiva-vesti- 2015.

Аутор: Ана Весић