Делегација Клуба за УН учествовала је на овогодишњем моделу Уједињених нација у Бањалуци (S Model United Nations) од 18. до 22. октобра. Делегацију су чиниле Милена Николић, председница Клуба за УН, Невена Брацановић, чланица Одбора за маркетинг и промоцију, Невена Маринчић и Ђина Главчић-Костић. Наше чланице су имале прилику да дискутују о кључним темама данашњице, попут међународног тероризма, нуклеарне пролиферације и ситуације у Северној Кореји, као и о правима деце и жена у оружаним сукобима и ратним зонама.
Делегација је присуствовала пријему у Скупштини града Бања Лука, где су учесници имали прилику да чују говор градоначелника Игора Радојичића, који је представио личну карту Бање Луке, од историјског развоја, данашњег времена и планова за будућност, те да поставе питања градоначелнику.
Поред свакодневних заседања у комитетима, делегација је учествовала и на неколико интересантних предавања и панел дискусија са истакнутим предавачима и стручњацима у области ЕУ, УН, међународног права, политике, међународних односа, дипломатије, слободе медија.
Милена Николић преузела је улогу Генералног секретара СМУН конференције. У сарадњи са Клубом студената Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, радила је на реализацији пројекта СМУН 2017. Милена је обављала церемонијалне дужности током конференције, била је задужена за питања логистике, водила је Секретаријат, одржала је неколико говора о нуклеарној пролиферацији, међународном тероризму и правима жена и деце у оружаним сукобима и ратним зонама.
Невена Брацановић преседавала је Саветом за људска права као председница комитета, где је водила дебату о питањима права деце у оружаним сукобима и жена и девојака у ратним зонама, заједно са Анастасиом Латенковом, колегиницом из Русије.
Током конференције, делегација Клуба за УН је блиско сарађивала са организацијом Студенти за УН са Факултета политичких наука, чији је доскорашњи председник, Вељко Ристић председавао Саветом безбедности са колегиницом из Омана, Саром ал-Шизави.
Наше две чланице су својим завидним дипломатским вештинама освојиле чак две награде. Ђина Главчић-Костић, делегат Немачке у Савету за људска права однела је награду за најбољег делегата док је Невена Маринчић, делегат Велике Британије у истом комитету однела „Honorable mention“ награду.
С поносом истичемо да су наше чланице као део организационог тима и као делегати показале изузетно знање и вештине у области међународног права, међународних односа и дипломатије и честитамо им на постигнутом успеху!
Клуб за УН је остварио контакте са Њ.Е. амбасадором Босне и Херцеговине у Белгији, Драшком Аћимовићем, саветницом мисије БиХ при Европској унији, Данијелом Бабић, бројним новинарима и представницима међународних организација попут ОЕБС-а што је од великог значаја за будуће активности Клуба за УН.